درد پشت زانو: علت، علائم و درمان بدون جراحی
درد و سوزش در ناحیه پشت مفصل زانو را اصطلاحاً “درد پشت زانو” مینامند. این درد میتواند در هنگام حرکت مفصل زانو و یا بدون حرکت آن احساس شود و شدت آن نیز میتواند به حدی باشد که باعث محدودیت در حرکت مفصل زانو شود. افرادی که از این عارضه رنج میبرند، آن را به صورت درد، ناراحتی، التهاب، داغی یا سوزش، خشکی و سفتی پشت مفصل زانو توصیف میکنند.
[alert type=”custom” close=”false” icon=”fa fa-hand-o-left” color=”#000000″ background_color=”#cacaca”]
اگر در قسمت پشت زانو و ساق پای خود درد یا ورم دردناک همراه با کبودی احساس میکنید و این علائم بعد از مدت کوتاهی برطرف نمیشود و یا باعث نگرانی شدید شما شده است، فوراً به پزشک یا به اورژانس پزشکی مراجعه کنید. کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر رئیسالسادات خدمات درمانی با بالاترین کیفیت را برای درمان دردهای مزمن ارائه مینماید. مهمترین زمینههای خدمات درمانی در کلینیک ما شامل موارد زیر است:
- تسکین درد در اسرع وقت
- رفع دردهای مزمن به صورت پایدار
- تأثیر مثبت قابل توجه بر کیفیت زندگی بیمار از جمله بر میزان تحرک و فعالیت فیزیکی او
- مداخلات درمانی جهت رفع درد بر اساس تجزیه و تحلیل کامل و بررسی خطر و فایده
متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر رئیسالسادات با بهرهگیری از سالها تجربه در درمان موفق بسیاری از دردهای مزمن میتوانند از انواع مداخلات درمانی تخصصی شامل داروهای مسکن، تزریقات و فیزیوتراپی، برای تسکین درد پشت زانوی شما استفاده کنند. [/alert]
علت
درد پشت زانو ممکن است در اثر آسیبدیدگی یا بروز التهاب در این ناحیه به وجود بیاید. بعضی از عواملی که میتواند باعث التهاب یا علت درد پشت زانو شود، عبارتند از:
- استئوآرتروز
- آرتروز روماتیسمی
- آسیبهای ناشی از کارکرد مداوم مفصل
- حرکت مکرر مفصل زانو
- پارگی رباط یا غضروفهای زانو
- کشیدگی یا پارگی عضله همسترینگ
- ترومبوز سیاهرگی عمقی
- بیماری عروق محیطی (PAD)
عوامل خطرناک و مرگآور برای درد پشت زانو
- ترومبوز سیاهرگی عمقی: لخته خونی که در پاها تشکیل میشود ممکن است در سیاهرگهای پا آزاد شده و به سمت ریه، قلب و مغز حرکت کند و به ترتیب باعث آمبولی ریوی، حمله قلبی یا حتی سکته مغزی شود.
- بیماری عروق محیطی.: این بیماری که به اختصار به نام PAD یا PVD نیز بیان میشود، از علل درد پشت زانو بوده و عبارت است از تنگ شدن سرخرگها به دلیل تجمع چربی و کلسترول در دیواره سرخرگ که میتواند باعث محدودیت در میزان جریان خون به نقاط هدف و نوک اندامهای انتهایی شود.
علائم
درد پشت زانو ممکن است علائم دیگری از جمله موارد زیر را نیز به همراه داشته باشد:
- ناتوانی در انداختن وزن بدن بر روی زانو
- درد در زمان کشش پاها
- کاهش توانایی حرکت زانو (دامنه حرکتی مفصل زانو)
- خشکی مفصل زانو
- ورم
علائم خطرناکی که میتواند نشان دهنده عوارض مرگآور درد پشت زانو باشد
در بعضی از موارد، درد پشت زانو ممکن است با علائم دیگری همراه باشد که نشان دهنده یک عارضه خطرناک یا تهدید کننده جان بیمار باشد و لازم است به صورت اورژانسی مورد معاینه و ارزیابی قرار گیرد. بعضی از مهمترین این علائم عبارتند از:
- کبودی و خونمردگی در ناحیه پشت زانو یا پشت ساق پا
- مشکلات تنفسی
- قرمزی پشت زانوی یک پا
- گرمی در پشت زانوی یک پا
- ورم دردناک در ناحیه پشت زانو یا پشت ساق پا
عوارض احتمالی
مهمترین عوارضی که ممکن است در اثر درد پشت زانو در بیمار ایجاد شود، عبارتند از:
- کاهش تحرک زانو
- ناتوانی حرکتی
- کاهش شدید کیفیت زندگی بیمار به خاطر درد مداوم
- آمبولی ریوی ناشی از ترومبوز سیاهرگی عمقی
درمان
درمان درد پشت زانو بر اساس نوع بيماري يا عامل زمینهای که باعث به وجود آمدن این درد شده است، انجام میگیرد. مهمترین بیماریهاي عامل بروز درد پشت زانو و مهمترین اقدامات درمانی که در مورد هر کدام از این عوامل استفاده میشود، به شرح زیر است:
کیست بیکر
- گذاشتن یخ: استفاده صحیح از روش یخ درمانی میتواند در کاهش درد و ورم پشت زانو تأثیر زیادی داشته باشد. این کار باعث کاهش جریان خون در ناحیه آسیبدیده و کمک به تسکین درد میشود و میتواند سرعت بهبودی عارضه را نیز افزایش دهد.
- ورزش: ورزشهای اختصاصی برای کشش عضلات همسترینگ میتواند از راههای مختلفی به بهبود عارضه کیست بیکر کمک کند.
- آسپیراسیون مفصل: دکتر رئیسالسادات ممکن است مایع تشکیل شده در داخل مفصل زانو را به وسیله یک سوزن مخصوص تخلیه کند. این روش درمان درد در ناحیه پشت زانو با عنوان آسپیراسیون با سوزن نامیده میشود و اغلب تحت هدایت اولتراسوند انجام میگیرد.
- تزریق: دکتر رئیسالسادات ممکن است یک داروی کورتیکواستروئید از قبیل کورتیزون را برای کاهش التهاب مفصل زانو در داخل زانوی شما تزریق کند. این کار میتواند درد زانو را به صورت موقت تسکین دهد، اما همیشه نمیتواند در جلوگیری از بروز مجدد درد زانو موفق باشد.
- الکتروتراپی و جراحی زانو: این روشها نیز ممکن است که در بعضی از موارد به منظور تسکین درد پشت زانو مورد استفاده قرار گیرد.
پارگی غضروف یا مینیسک پشتی زانو
- پرایس (PRICE): برای تسکین درد زانو، شما باید ابتدا آسیب وارد بر زانو را با استفاده از درمانهای حفاظتی از جمله محافظت از زانو، استراحت دادن، گذاشتن یخ، فشردهسازی و بالا نگه داشتن زانوی آسیبدیده درمان نمایید. به مجموعه این اقدامات حفاظتی به اختصار پرایس گفته میشود.
- ورزش: برای اغلب موارد پارگی مینیسک مفصل زانو، بعضی ورزشهای ساده وجود دارد که با انجام آنها میتوانید عضلات جلوی ران پا (عضلات چهارسر)، عضلات پشت ران پا (همسترینگ)، ساق پا و مفصل لگن را تقویت نمایید.
- بستن زانو با بانداژ کشی لولهای: بستن زانو با استفاده از باندهای کشی لولهای شکل میتواند به حمایت بیشتر از مفصل زانو و تسکین درد آن کمک نماید.
- بریس زانو: اگر پارگي مینیسک زانوی شما از یک طرف باشد، شما باید از بریسهای آنلودر (Unloader) برای بستن زانوی خود استفاده کنید. اما اگر غضروف مینیسک از هر دو طرف پاره شده است، باید از بریسهای مخصوص رباط زانو استفاده کنید تا تمام مفصل زانو حمایت شود.
- جراحی: عمل جراحی زانو نیز در بعضی از موارد برای درمان پارگی غضروف مینیسک انجام میگیرد.
آرتروز
- یخ / گرما درمانی: سرمای حاصل از یخ میتواند خاصیت بیحس کننده و تسکین دهنده درد داشته باشد و به کاهش خونریزی در داخل مفصل و بافتهای نرم زانو کمک کند. علاوه بر آن، استفاده از یخ باعث کاهش ورم و گرفتگی عضلات خواهد شد.
- درمان دارویی: در این روش از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، مسکنها، کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد روماتیسم زانو برای تسکین علائم آرتروز زانو استفاده میشود.
- ورزش: ورزشهای اختصاصی برای آرتروز زانو شامل بخشهای مختلفی از جمله موارد زیر میباشد:
- ورزشهای تقویتی
- ورزشهای حرکتی
- ورزشهای تعادلی
- ورزشهای پیشرفته
- بریس زانو: بریسهای مخصوص آرتروز زانو به گونهای طراحی شدهاند که بتوانند درد و ورم ناشی از آرتروز را تسکین دهند. به طور کلی سه مدل مختلف از بریسهای آرتروز زانو وجود دارند که عبارتند از:
- بریسهای حمایت کننده عمومی برای آرتروز زانو. این بریسها با فشردهسازی و گرم نگه داشتن مفصل زانو به کاهش درد و ورم ناشی از آرتروز کمک میکنند.
- بریسهای حمایتی پیشرفته: این بریسها از رباطهای آسیبدیده زانو حمایت میکنند و فشار وارد بر مفصل زانو در اثر نیروی وزن را کاهش میدهند تا درد ناشی از آرتروز تسکین پیدا کند.
- بریسهای آنلودر برای آرتروز زانو: این بریسها به صورت اختصاصی به منظور کاهش نیروی وزن وارد بر قسمتهایی از زانو که در اثر آرتروز آسیب دیدهاند، طراحی شدهاند. عملکرد این بریسها از طریق تغییر زاویه مفصل زانو میباشد.
- پدهای ژلهای زانو: پدهای ژلهای زانو، کارآیی بالایی در تسکین درد زانو دارد. این پدها برای مواردی که شما در هنگام زانو زدن، درد شدیدی احساس میکنید، بسیار مناسب است و میتواند برای محافظت از زانو در برابر ضربات و مصدومیتهای احتمالی نيز مورد استفاده قرار گیرد.
- تزریقات: تزریق در داخل مفصل زانو میتواند راهکار بسیار خوبی برای درمان درد، ورم و التهاب ناشی از آرتروز زانو باشد. به طور کلی دو ترکیب دارویی اصلی برای تزریق در مفصل زانو مورد استفاده قرار میگیرند که عبارتند از:
- داروهای کورتیکواستروئیدی
- ترکیبات لغزنده کننده مفصل که باعث نرمی و لغزندگی بیشتر مفصل زانو در هنگام حرکت میشود.
آسیبدیدگی عضله همسترینگ

- پرایس (PRICE): شامل محافظت، استراحت دادن، گذاشتن یخ، فشردهسازی و بالا نگه داشتن زانو از جمله اقداماتی است که معمولاً در اولین مرحله از درمان زانو دردهای ناشی از آسیبدیدگیهای عضلات همسترینگ انجام میشود. هدف این اقدامات، کاهش خونریزی داخلی و ورم مفصل زانو و تسریع در بهبود آسیبهای آن میباشد.
- ورزش: انجام حرکات ورزشی یکی از بهترین راهها برای کاهش درد، ضعف، خشکی و ورم زانو میباشد. با انجام ورزشهای تقویتی و کششی برای عضلات اطراف مفصل زانو، شما میتوانید فشار وارد بر مفصل را تا حد زیادی کاهش داده و پایداری آن را افزایش دهید.
- ماساژ: از ماساژ درمانی میتوان برای درمان کشیدگی عضلات همسترینگ، کمک به بهبود آسیبدیدگیهای آن و افزایش انعطافپذیری و قدرت ماهیچهها استفاده کرد.
- بستن زانو با بانداژ کشی لولهای: بستن زانو با استفاده از باندهای کشی لولهای یکی از بهترین راهکارها برای تأمین حمایت بیشتر از زانو و کاهش ورم بعد از آسیبدیدگی میباشد. استفاده از باندهای کشی لولهای باعث میشود که زانوی آسیبدیده به طور مداوم در برابر ورم شديد محافظت شود. از این باندها میتوان برای نگه داشتن پانسمان بر روی موضع آسیبدیده نیز استفاده کرد.
پیچ خوردگی زانو

- پرایس (PRICE): رایج ترین روش خود درمانی برای پیچ خوردگیهای درجه یک و دو زانو، روش پرایس میباشد. اما به خاطر داشته باشید که قبل از شروع اقدامات خود درمانی باید حتماً یک پزشک متخصص، شما را به صورت حرفهای معاینه کرده و نوع آسیبدیدگی زانوی شما را بررسی نماید.
- ورزش: یک متخصص درمان فیزیکی، ورزشهای اختصاصی زانو را به شما یاد میدهد تا با انجام آنها قدرت و توان حرکتی زانو را افزایش داده و درد آن را تسکین دهید.
- توبیگریپ (Tubigrip): توبیگریپ هم یک نوع بانداژ کشی لولهای شکل است که به صورت اختصاصی برای حمایت از مفاصل آسیبدیده طراحی شده است. این بانداژ برای حمایت راحت از مفاصلی که دچار پیچخوردگی، کشیدگی یا ضعف شدید شدهاند، استفاده میشود و مفصل را محکم نگه میدارد.
- بریس زانو: ممکن است برای درمان آسیبهای زانو به استفاده از وسایل حمایتی از قبیل بانداژ کشی، آتل، بریس یا گچ نیاز باشد. این وسایل همگی باعث محدود کردن حرکت زانو و تأمین حفاظت کافی از آن در زمان بهبود آسیبدیدگی میشوند.
- جراحی: اگر سایر روشهای بدون جراحی تأثیری در درمان کشیدگی یا پیچخوردگی زانوی شما نداشته باشد و یا پیچخوردگی زانو از نوع خیلی شدید باشد، ممکن است برای درمان آن نیاز به انجام عمل جراحی باشد. جراحی زانو میتواند از طریق آرتروسکوپی انجام شود که در این روش، فضای داخل مفصل زانوی شما با استفاده از یک ابزار لولهای شکل کوچک و مجهز به دوربین به نام آرتروسکوپ بررسی شده و آسیبهای وارد بر اجزای داخلی آن ترمیم میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.